Excursie Energietransitie & Natuur

Excursie Energietransitie & Natuur

7 juli 2023
10:00 - 14:00

  Voor de Energieboswachters biedt Natuur en Milieufederatie Gelderland op vrijdag 7 juli een excursie aan naar twee inspirerende locaties waar wind- en zonne-energie gecombineerd is met natuurontwikkeling. Deze excursie is ook interessant voor Overijsselse lokale energie-initiatieven. De locaties zijn:

  1. Windpark Deil, met daarbij natuurgebied het Broek. Dit betreft een mooi voorbeeld hoe met de bouw van windmolens rekening is gehouden met de vele trekvogels, en hoe de opbrengst van een windpark de omgeving ten goede kan komen (voor o.a. natuurprojecten).
  2. Drijvend zonneveld Lingemeren in de Lingemeren. Hier wordt zand gewonnen met de duurzame energie van een zonnepark op land én vorig jaar geplaatste drijvende zonnepanelen. De oevers worden straks ingericht voor de natuur. Maar hoe zit het met de ecologie in het deels met panelen afgedekte water?

  Naast aandacht voor natuurinclusieve energietransitie is er tijdens de excursie ook aandacht voor andere zaken, bijvoorbeeld het coöperatief (mede-)eigendom. En uiteraard is er alle ruimte om mede-energieboswachters te ontmoeten en leren kennen.

  Programma

  De excursie vindt plaats op vrijdag 7 juli. Het programma is (globaal) als volgt:

  1. 10.00 ontvangst en uitleg door energiecoöperatie Betuwewind over Windpark Deil. Mogelijkheid om even ín een windturbine te kijken.
  2. 10.30 samen met de boswachter van Staatsbosbeheer een wandeling door het natuurgebied.
  3. (bij veel deelnemers wordt de groep in tweeën gesplitst en doet één groep deze twee onderdelen in omgekeerde volgorde)
  4. 11.30 picknick (zelf meenemen)
  5. 12.15 met de auto naar de Lingemeren
  6. 12.40 ontvangst en uitleg door K3Delta en coöperatie eCoBuren over het drijvend zonnepark, maatregelen voor de natuur en de crowdfunding.
  7. 14.00 eind excursie. Mogelijkheid om nog even samen koffie te drinken in wegrestaurant De Duikenburg. En met de auto vóór de avondspits naar huis.

  Praktische informatie

  Op beide locaties kan het modderig zijn, al zal dat met het droge weer van afgelopen weken wel meevallen. Maar neem dus eventueel stevige schoenen of laarzen mee.

  Bij goed weer picknicken we in de natuur. Graag zelf eten en drinken meenemen.

  Tenzij je vlakbij woont, is de locatie alleen per auto te bereiken. We vragen jullie om zoveel mogelijk te carpoolen met mensen uit je eigen omgeving. Geef eventueel in het formulier aan dat je vervoer nodig hebt of juist nog iemand kan meenemen.

  Route(s) met de auto

  Mik er op om tussen 9.30 en uiterlijk 10.00 uur aan te komen. De auto’s kunnen parkeren bij de zesde windturbine (middenin in een rij van elf turbines). De exacte locatie vind je in google maps als ‘Windpark Deil WT6 Afstapplek’. Maar let op: voer je de route daarheen in op Google Maps, dan word je naar de overzijde van de snelweg gestuurd. Voer voor de juiste route in: Eendenkooi Waardenburg (Broekgraaf 1), vanaf daar rijdt je via een smalle maar verharde weg langs de oksel van de snelwegen naar de windturbines.

  De startplek voor de Lingemeren, rond de middag, is op google maps te vinden als ‘carpoolplaats Echteld’. Het is ongeveer 20 minuten rijden. (Bij slecht weer kunnen we daar vlakbij terecht in wegrestaurant De Duikenburg.) Vanaf de carpoolplaats rijden we met de auto’s achter elkaar het terrein van K3Delta op via de Parklaan.

  Aanmelden

  Je kunt je hier aanmelden met het aanmeldformulier.

  foto door Ronald Verwijs

  Terug naar agenda