Kennisfestival Lokale Energie Overijssel
Kennisfestival Lokale Energie Overijssel
30 november 2023
15.30 - 21.15
- Meer informatie: Evelien Verboom e.verboom@natuurenmilieuoverijssel.nl
Lokale kracht in de energietransitie
Donderdag 30 november is hét Kennisfestival Lokale Energie Overijssel. Ben je in jouw buurt of voor jouw werk betrokken bij de energietransitie? En wil jij op lokaal niveau het verschil maken? Kom dan naar deze bijeenkomst en laat je inspireren. Speciaal voor lokale energie-initiatieven, gemeenten, woningcorporaties en netbeheerders en alle anderen die de energietransitie verder helpen. Samen realiseer je jouw project.
Het Kennisfestival biedt jou een gevarieerd programma, waarin je kan kiezen uit diverse workshops. Mensen uit de praktijk delen hier hun kennis en ervaringen over lokale energieopwekking, samenwerking en financieringsmogelijkheden. Gastspreker Kees Klomp vertelt over maatschappelijk betekenisvol ondernemen. En natuurlijk is er genoeg tijd om mensen (opnieuw) te ontmoeten, die dezelfde betrokkenheid hebben bij de energietransitie als jij.
Wanneer? |
Donderdag 30 november vanaf 15:30 tot 21:15 uur |
|
|
Waar? |
Cogas Rohofstraat 83 in Almelo |
|
Aanmelden |
Meld je hier aan en schrijf je in voor de workshops |
Programma
15.30 inloop met koffie of thee en home made gebak (vegan)
16.00 interactieve aftrap met André van der Zee
16.30 workshopronde 1: Maak je keuze uit 3 verschillende workshops
17.45 pauze: Geniet van het vegetarische buffet “Plantaardig Proefparadijs”.
19.00 Kees Klomp neemt je mee in zijn visie op Betekeniseconomie
19.45 workshopronde 2: Maak je keuze uit 3 verschillende workshops
21.00 gezamenlijke afsluiting met André van der Zee
21.15 borrel: Moment om met elkaar na te praten en te netwerken.
De workshops:
1. Hoe start je een coöperatief windproject?
Je ziet allerlei kansen en wil graag in jouw buurt of dorp aan de slag met een windmolenpark. Hoe doe je dat? Marjan Brandes van Zeeuwind deelt haar ervaringen rond het creëren van draagvlak en het ophalen van lokale financiering. En LEI-F coördinator Gerard Brakkee praat je bij over de financiële en inhoudelijke ondersteuning die beschikbaar is in Overijssel voor energiecoöperaties.
2. Wat is er mogelijk met energie-opwek ondanks het overvolle Overijsselse stroomnet?
Het stroomnet is in heel Overijssel vol. Hoe kan jij als energiecoöperatie tóch duurzame energie-opwerkprojecten realiseren? De netbeheerders Enexis en Coteq gaan in deze workshop graag het gesprek met je aan over de bestaande en toekomstige netcapaciteit.
3. Hoe isoleer je gezamenlijk woningen in je wijk?
Met elkaar hebben we een enorme opgave om woningen te gaan isoleren. Overheden hebben de opgave om dit te stimuleren, maar initiatieven kunnen als gezicht van de wijk veel bijdragen. Hoe werken lokale initiatieven en gemeente hierin samen? Gemeente Wierden en Stichting Duurzaam Wierden-Enter vertellen over hun gezamenlijke werkwijze voor Nationale Isolatie Aanpak.
4. Initiatieven voor collectieve warmte
Om alle inwoners van Overijssel op een duurzame manier van warmte te voorzien, spelen kleinschalige en middelgrote collectieve oplossingen een belangrijke rol. Denk hierbij aan een warmtepomp voor de buurt, aquathermie of biogas. Welke manieren zijn er? En hoe kunnen inwoners, gemeenten en andere partijen hier samen mee aan de slag?
5. Hoe organiseren we de energiegemeenschap van de toekomst?
Tussen nu en 2050 transformeren we naar een lokaal, duurzaam en mogelijk zelfvoorzienend energiesysteem. Kunnen we dit met een grotere rol van inwoners anders organiseren, waarbij de focus niet ligt op een verdienmodel, maar naar toegevoegde waarde voor de hele omgeving? Govert Geldof van het Friese Energie Ontwikkelingsnetwerk neemt je mee in hoe dit samenwerkingsverband tussen 11 Friese organisaties hieraan werkt.
6. Welke rol speelt de overheid om de energietransitie te realiseren?
Leander Broere van Natuur en Milieu Overijssel gaat in gesprek met gedeputeerde Tijs de Bree, gemeentelijke bestuurders én de zaal over de energietransitie in Overijssel. Welk effect verwachten we dat de recente landelijke verkiezingsuitslag heeft op de energietransitie en hoe willen we hier in Overijssel mee omgaan? Wat zijn de belangrijkste bestuurlijke uitdagingen voor de komende periode? Leander nodigt jou als deelnemer ook uit om vragen te stellen en bij te dragen aan het gesprek.