Kennisfestival Lokale Energie Overijssel

Kennisfestival Lokale Energie Overijssel

28 november 2024
15:30 - 21:30

  • Organisatie: Natuur en Milieu Overijssel

Het toekomstbestendige energie-initiatief
Nieuwe mensen betrekken, meer kansen creëren

Op donderdag 28 november is het weer zo ver: het Kennisfestival Lokale Energie Overijssel. Ben je in jouw gemeente of voor jouw werk betrokken bij de energietransitie in Overijssel? Dan wil je het Kennisfestival Lokale Energie Overijssel niet missen! Dit jaar draait het om het toekomstbestendige energie-initiatief – een bijeenkomst die je inspireert om na te denken over hoe lokale energiecoöperaties hun impact kunnen blijven vergroten, nu en in de verre toekomst.

Een dag vol nieuwe inzichten, ontmoetingen met bekende en nieuwe gezichten en natuurlijk een hele hoop praktische tips om mee aan de slag te gaan. Naast boeiende sessies en workshops, biedt het festival de perfecte gelegenheid om met andere professionals en vrijwilligers uit het veld te sparren en ideeën uit te wisselen. Onder het genot van een hapje en een drankje ontmoet je gelijkgestemden die net als jij de toekomst van lokale energie vorm willen geven.

Zien we je op 28 november?

Meld je hier aan!

Praktische informatie:

Wanneer: Donderdag 28 november 15:30 – 22:00

Waar: Cogas, Rohofstraat 83, Almelo

Aanmelden: Meld je hier aan en schrijf je in voor de workshops (deadline 21 november)

Programma:

15.30 Inloop met koffie of thee en home made gebak

16.00 Aftrap door Bodine van Styrum met Andrea Kuiper Vos (directeur-bestuur NMO) Liesbeth Grijsen (gedeputeerde Provincie Overijssel), Richard Lohuis (Directeur Transitie bij Cogas)

16.30 Workshopronde 1: Maak je keuze uit 4 verschillende workshops

17.45 Pauze: Geniet van het luxe vegetarische seizoensbuffet

19.00 Plenair debat: Debatclub het Noordik vs lokale politici

19.45 Workshopronde 2: Maak je keuze uit 4 verschillende workshops

21.00 Gezamenlijke afsluiting met Bodine van Styrum

21.15 Borrel: Moment om met elkaar na te praten en te netwerken.

Workshops

Ronde 1.

Sessie 1.1: Successtrategieën uit Denemarken!
Verzorgd door: Bernard Stornebrink (Energy Finance Consultant, Enber)

Ontdek tijdens deze inspirerende sessie hoe Denemarken, voorloper op het gebied van (coöperatieve) warmtenetten, als voorbeeld kan dienen voor de warmtetransitie hier in Nederland! Bernard Stornebrink, Energy Finance Consultant bij Enber, deelt concrete strategieën van onze Deense buren die ook hier van grote waarde kunnen zijn! Governance, financiering en vertrouwen komen in deze sessie uitgebreid aan bod.

Sessie 1.2: Staatssteun & aanbesteden – Kan een lokaal energie-initiatief worden geholpen?
Verzorgd door: Saskia Müller (Bestuurder, Amsterdam Energie)

Hoe kunnen gemeenten en lokale energie-initiatieven goed samenwerken? En hoe ga je dan om met zaken als aanbestedingen, staatsteun en marktpartijen? In deze sessie deelt Saskia Müller, bestuurder bij Amsterdam Energie en expert in lokale initiatieven, haar kennis over hoe gemeenten en coöperaties effectief en rechtvaardig kunnen samenwerken binnen de regels.

Je krijgt een helder overzicht van de juridische speelruimte en praktische oplossingen. Dit is geen droge juridische les, maar een verhelderend uur vol inzichten én ruime gelegenheid voor al jouw vragen.

Sessie 1.3: De Waterstoftafel – Waterstof en aardgas in de praktijk
Verzorgd door: Ferdinand Borsje (Projectontwikkelaar Hernieuwbare Gassen, Cogas)

 We moeten van het aardgas af! Gelukkig zijn er alternatieven zoals groen gas, waterstofgas en biogas. Maar wat is het verschil? En wanneer kies je voor welk alternatief? Daarover vertelt Ferninand Borsje, projectontwikkelaar hernieuwbare gassen bij Cogas, je meer in deze sessie. Het verschil tussen aardgas en waterstofgas laat hij bovendien zien aan de hand van de Waterstoftafel. Wist je bijvoorbeeld dat de vlam van waterstof er anders uitziet dan de vlam van aardgas? En dat je de kleur van de vlam gemakkelijk kan wijzigen bij waterstof? En fluit de ketel sneller bij aardgas, of bij waterstof?

Sessie 1.4: Fix Brigade en samenwerking tussen LEI en de gemeente
Verzorgd door: Michel Tap (Energie van Hengelo) & Frank Wierink (Gemeente Hengelo)

Laat je inspireren door de Fix Brigade, een mooie samenwerking tussen Energie van Hengelo (EvH) en de gemeente Hengelo, gericht op energiebesparing bij inwoners thuis. Deze brigade helpt bewoners met kleine maar effectieve aanpassingen – zoals isolatie en tochtstrippen – om hun woningen comfortabeler en energiezuiniger te maken.

Michel Tap (EvH) en Frank Wierink (gemeente Hengelo) laten zien hoe dit concept werkt: van de financiering, tot de impact op samenwerking en naamsbekendheid. Verwacht een interactieve sessie waarin je zelf het perspectief van zowel de gemeente als de coöperatie ervaart, perfect voor ambtenaren en LEI-vertegenwoordigers die samenwerking willen versterken!

Ronde 2

Sessie 2.1: Hoe kom je op 50% lokaal eigendom als de commerciële ontwikkelaar de grondposities al heeft?
Verzorgd door: Inge Verhoef en Kjell Schippers (De Windvogel)

Hoe komt de omgeving op gelijkspel (of winst?!) als je op achterstand begint? Overijssel staat aan de vooravond van een grote windopgave, en de ambitie is 50% lokaal eigendom. Maar de commerciële ontwikkelaar heeft de grondposities al en misschien ook al wel andere voorwaarden naar zijn hand gezet. Aan welke knoppen kan je draaien? Welke positie heb je als coöperatie? En hoe werk je goed samen met een commerciële partij?

Hierover vertellen Inge en Kjell van De Windvogel, een coöperatieve projectontwikkelaar die windmolens, zonnevelden en batterijen ontwikkeld. De Windvogel is eigenaar van drie solitaire windmolens, mede-eigenaar van drie windparken, vier zonprojecten, en heeft een tiental wind-, zon- en batterijprojecten samen met lokale coöperaties en commerciële partijen in ontwikkeling.

Sessie 2.2: Mensen betrekken – hoe ga je het gesprek aan?
Verzorgd door: Klimaatcoaches van Stichting KlimaatGesprekken

Hoe betrek je je buurtgenoten buiten de ‘groene bubbel’ bij je energiecoöperatie? Hoe voer je een betekenisvol gesprek met inwoners over de komst van windmolens? In de praktijk blijkt het best lastig om het gesprek aan te gaan – zowel privé als op het werk. Zou jij dat graag beter willen leren? In deze workshop, gegeven door Stichting KlimaatGesprekken, krijg je handvatten om betere klimaatgesprekken te voeren. Het wordt een interactieve workshop met voldoende ruimte om zelf te oefenen.

Klimaatcoaches van Stichting KlimaatGesprekken geven workshops en trainingen met hoop, humor en handelingsperspectief, waarin je handvatten krijgt om je eigen klimaatimpact te verkleinen en te leren hierover constructief in gesprek te gaan.

Wanneer je je opgeeft, ontvang je vooraf per mail enkele vragen, zodat je nog meer uit de workshop haalt!

Sessie 2.3: #EnergizeYourFeed – betrek jongeren bij energiecoöperaties
Verzorgd door: Stan van Rosmalen & Rick Schaaf (JongRES)

In deze sessie neemt JongRES jullie mee in het brein van GenZ. Wat houdt hen bezig en waarom dringt jullie boodschap vaak niet tot ze door? Met een combinatie van luchtige theorie en vooral veel interactie geven ze handvatten om de ultieme vraag te beantwoorden: hoe wordt onze energiecoöperatie interessant voor die oh zo moeilijk bereikbare jongeren?

JongRES zet zich in voor jongeren op regionaal niveau die vaak niet worden betrokken of gehoord. Dat moet wat JongRES betreft anders. Daarom hebben ze zich ontwikkeld tot een organisatie die deze stem van jongeren uit de regio’s die Nederland rijk is laat horen.

Sessie 2.4: Financiering en business case bij coöperatieve windprojecten
Verzorgd door: Rabobank & Energiecoöperatie Haaksbergen

Benieuwd naar de financiering van de realisatie en daarna de exploitatiefase bij coöperatieve windprojecten? En aan welke knoppen je kunt draaien om de business case in deze fasen positief te beïnvloeden?

Kom dan naar de interactieve sessie van Rabobank en de Energiecoöperatie Haaksbergen en leer meer over hoe business cases worden beoordeeld en het gebruik van energiecontracten met lokale bedrijven. Rabobank financiert veel energieprojecten in de coöperatieve sector. Energiecoöperatie Haaksbergen staat momenteel middenin de ontwikkelfase van 5 windmolens. Aan de hand van een casus geven zij je waardevolle inzichten en praktische tips.

Ik ben erbij!

Plenaire debat: Debatclub het Noordik vs lokale politici

Elke dag werken we samen aan een energieneutraal Overijssel. Maar wat vindt de jongere generatie eigenlijk van al die plannen? Tijdens een spannend debat gaan de leerlingen van het Noordik uit Almelo – regerend Nederlands debatkampioen – de strijd aan met lokale Overijsselse politici. Ze zijn niet bang om hun mening over thema’s als kernenergie met ons te delen. Maar… weten de leerlingen de politici ook echt te overtuigen? Kom kijken en laat je verrassen door het enthousiasme en de scherpe argumenten van deze jonge debaters!

Terug naar agenda