Aan de slag met Asbest eraf = zon erop!

maart 31, 2022

Op veel (boeren)erven in Overijssel staan schuren met asbestdaken. Veel van die daken zijn prachtig gelegen ten opzichte van de zon en daardoor geschikt voor het opwekken van energie. Als lokaal energie-initiatief kun je met asbest eraf – zon erop een maatschappelijk probleem oplossen én tegelijkertijd duurzame energie opwekken voor de lokale bevolking!

Lokale energie-initiatieven kunnen niet om asbestdaken heen. Omdat zonnepanelen niet op een asbestdak mogen worden geplaatst, biedt de combinatie asbest eraf – zon erop mogelijkheden voor elk lokaal energie-initiatief. Ook voor de eigenaar van de schuur is het een kans. Asbestdaken vormen namelijk een gezondheidsrisico voor erfeigenaren, omwonenden en de leefomgeving. Daarnaast zijn asbestdaken steeds lastiger verzekerbaar. Premies zijn omhoog en de dekking van kosten bij schade door brand of storm gaat aanzienlijk verlaagd. Kortom, een asbestdak vormt een potentieel financieel én economisch risico voor een dakeigenaar. Als lokaal energie-initiatief kun je erfeigenaren ontzorgen door ze te informeren over het belang van de sanering van een asbestdak, de combinatie van saneren met het realiseren van een zonnedak, de financiering én de uitvoering. Hoe pak je dit nu aan en waar moet je op letten?

Geïnteresseerd en op zoek naar meer informatie?
Ben je benieuwd hoe je als energie-initiatief dakeigenaren kunt helpen met Asbest eraf = zon erop? Bekijk dan de brochure van Lokale Energie Overijssel en de provincie Overijssel aan. Aan de hand van vier momenten binnen het proces van asbest eraf, zon erop krijg je meer informatie over hoe je dit als lokaal energie-initiatief aan kunt pakken en waar je op moet letten, inclusief stappenplan. Ook worden er tips gegeven over wie je bij dit proces kan helpen. Bekijk ook alvast de subsidieregeling van de provincie ‘Asbest eraf zon erop’.

Je bekijkt de brochure hier!

 

Vragen? Neem contact met ons op!
Heb je naar aanleiding van de brochure nog vragen? Neem dan contact op met Linda van IJzendoorn via l.ijzendoorn@natuurenmilieuoverijssel.nl of (038) 425 09 66.