Zoeken
De kracht van Energie van Hengelo
december 19, 2023
De kracht van Energie van Hengelo
Energie van Hengelo wil graag dat eerlijke en betaalbare energie voor iedereen beschikbaar is. Michel Tap en Pim Vochteloo zetten zich in voor een stad waar inwoners worden geholpen met gratis energieadvies én besparende maatregelen. Een stad waar ze samen groene energie opwekken en de winst weer investeren in Hengelo. We vroegen Michel over de kracht van Energie van Hengelo.
Je vertelt dat de samenwerking met de gemeente goed verloopt. Hoe komt dat?
“Ja, onze samenwerking verloopt goed! Je hoort wel vaker dat er wrijving is tussen een gemeente en een bewonerscoöperatie. Dat is er bij ons niet. Waarom het zo goed werkt, heeft voor een groot deel te maken met ons startpunt. Enkele jaren geleden hebben we vanuit Energie van Hengelo een bedrijfsplan geschreven dat niet alleen voor onszelf van belang was, maar ook een antwoord gaf op meerdere vraagstukken van de gemeente. We werken dus aan een gezamenlijk doel. En om dit te realiseren heeft de gemeente een subsidie toegekend.
Mooi om te horen. En spelen er andere dingen mee die een positieve samenwerking bevorderen?
“We hebben een wekelijks bijpraatuur op donderdag. Hier praten we alle betrokkenen bij over onze activiteiten. Het is afhankelijk van de agenda wie er komen. We nodigen altijd verschillende partijen uit: onze vrijwilligers en medewerkers van de gemeente, werkplein, leerwerkbedrijf SWB, Wijkracht (organisatie voor maatschappelijk werk) en de woningbouwcoöperatie Welbions. Alles bij elkaar zijn er ongeveer 50 mensen operationeel betrokken. Ook hebben we regelmatig overleg met het bestuur van de gemeente. Door elkaar geregeld te ontmoeten kan je goed samenwerken.”
Wat doen jullie zoal voor de inwoners van Hengelo?
“Er zijn 2 doorlopende projecten: onze Energiecoaches en de FIX-brigade. De eerste is een zevental vrijwilligers die advies bij mensen thuis geeft hoe ze het beste hun woning kunnen verduurzamen. Dat advies is gratis én als je wil, ondersteunen we met het vervolg. Daarnaast bieden we de FIX-brigade aan: dit zijn deels mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die gratis je woning komen isoleren. Bijvoorbeeld met tochtstrippen, radiatorfolie en ledlampen. Op dit moment zijn er 2 teams druk in de wijken en een 3e team wordt opgeleid. De FIX-brigade brengt gratis energiebesparende maatregelen aan. Hiervoor komen ongeveer 4.000 woningen in Hengelo in aanmerking.”
Waarom vind je lokaal eigendom van energieopwek zo belangrijk?
“Energie is een eerste levensbehoefte. Eenvoudigweg omdat niemand meer zonder kan. Als er dan in je stad zonnepanelen en windmolens komen, wil je daar ook zeggenschap over hebben. En niet afhankelijk zijn van buitenlandse investeerders die uit zijn op winstmaximalisatie. Wij streven naar een gemeentelijk energiebedrijf 2.0, waarbij de lokale gemeenschap eigenaar is. Zo is iedere bewoner mede-eigenaar van de energie-opwek en deel je niet alleen de lasten, maar ook de lusten. Zo kunnen de bewoners bijvoorbeeld liever kiezen voor een bomenrij als afzetting dan een lelijk hek. Het oog wil ten slotte ook wat.”
Mede-oprichter Pim is overigens pas 23 jaar! Tubantia schreef onlangs een enthousiast artikel over hem en zijn functie binnen Energie van Hengelo.