Een geslaagd Kennisfestival Lokale Energie Overijssel!

Een geslaagd Kennisfestival Lokale Energie Overijssel!

Een zaal vol met gedreven mensen, een rits met inspirerende workshops, een scherpe discussie tussen wethouders en natuurlijk een buffet met overheerlijk vegetarisch eten. We kunnen wel stellen dat het Kennisfestival Lokale Energie Overijssel bij Cogas een groot succes was! Na ruim twee jaar konden we eindelijk weer samenkomen met iedereen die zich op lokaal niveau bezig houdt met de energietransitie: van gemeenteambtenaar tot lokaal energie-initiatief. 

De zaal zat vol met nieuwe gezichten dus het was tijd om elkaar wat beter te leren kennen. Onder aanmoediging van dagvoorzitter André van der Zee werd iedereen uitgenodigd om op een gigantische kaart van Overijssel te komen staan. En dan natuurlijk op de plek waar diegene aan de energietransitie werkt. Sommige mensen stonden lekker dicht op elkaar gepakt, anderen hadden wat meer ruimte. Maar al met al wordt er overal in de provincie wel aan duurzame energie gewerkt.

Lokale energie op de kaart

Na een eerste workshopronde met sessies over lokaal eigendom, een natuurinclusieve energietransitie en meer, was het tijd voor het diner. De catering van Cogas heeft zichzelf ontzettend overtroffen, het was een waar feestmaal. Het hernieuwde energie van het eten, verzamelde iedereen zich weer in de plenaire zaal voor de ‘match of the day’: een paneldiscussie tussen (oud) wethouders Louis Koopman (Haaksbergen), Bart Jaspers Faijer (Ommen) en Claudio Bruggink (Hengelo). Ze werden stevig aan de tand gevoeld met scherpe stellingen als: ‘Om de energiedoelstellingen te halen, moeten gemeenten zo snel mogelijk zoekgebieden vaststellen, ook als dit pijn doet bij inwoners’. We sloten de dag af met een tweede ronde workshops en een borrel. Het was een heel fijn weerzien! 

Presentaties en bestanden
Heb je het Kennisfestival om wat voor reden dan ook gemist, of was je er wel en ben je geïnteresseerd in de workshops die zijn gehouden? Hieronder vind je de slides van een aantal van de workshops plus eventuele aanvullende documenten.

 • Breng jouw energie-initiatief onder de aandacht

  Als lokaal energie-initiatief wil je dat zoveel mogelijk mensen weten waar jullie voor staan. En je wilt deelnemers werven voor je opwek- of bewustwordingsproject. Hoe zorg je voor een betrouwbare uitstraling? En hoe helpt een goede campagne je aan meer leden? Op basis van ervaringen van Drentse energie-initiatieven vertelt marketingspecialist Suze van der Lijke hoe je meer bekendheid geeft aan jouw initiatief.

  – Suze van der Lijke (Green Marketers)

  Download de slides hier

 • Zon op dak, hoe pakken we dat aan?

  Hoe vind je als lokaal energie-initiatief een geschikt dak voor je SCE-project, hoe overtuig je dak-eigenaren en hoe zit het met verzekeringen en overeenkomsten? Enschede Energie heeft een praktische leidraad ontwikkeld hoe je een project van begin tot eind kunt uitvoeren. Een workshop waar je ook terecht kunt met al je praktische vragen.

  – Pieter van der Woude (Enschede-Energie) en Guido Bakema (Lei-coach)

  Download de slides hier

  Bekijk ook eens dit dashboard voor zon op dak

 • Draagvlak bij grootschalige opwek

  Veel grootschalige energieprojecten komen niet van de grond vanwege weerstand in de omgeving. Hoe zorg je voor lokaal draagvlak bij jouw grootschalige projecten? In de gemeente Haaksbergen hebben Energie Coöperatie Haaksbergen en Pure Energie daar de nodige ervaring mee. Graag delen ze hun kennis en ervaringen en gaan het gesprek met je aan.

  – Cor Kraal (Energie coöperatie Haaksbergen) en Harld Schuldink (Pure Energie)

  Download de slides hier

 • De financieringsmogelijkheden van energieprojecten

  De ontwikkeling en realisatie van projecten voor het opwekken van duurzame energie vergen veel tijd en energie van lokale energie initiatieven. Naast doorzettingsvermogen heb je geld nodig. In deze workshop zetten we de mogelijkheden op een rijtje en nemen we je mee op weg naar het beste loket voor jouw financieringsbehoeften. We gaan daarbij in op zowel de ontwikkeling als op de realisatie. Wat kan er mogelijk worden gefinancierd? Door wie en tegen welke voorwaarden? Aan welke criteria moet je voldoen?

  – Gerard Brakkee (LEIF-coördinator) en Bernard Stornebrink (Energiefonds Overijssel)

  Download de slides hier

  Alle informatie over financiering vind je hier

 • Netcapaciteit en innovaties: wat is er mogelijk?

  Met alle duurzame energie die we met zijn allen opwekken, raakt het elektriciteitsnet overbelast; de pieken in opwek, zijn niet gelijk aan de pieken in verbruik. Behalve dat netbeheerders nieuwe kabels leggen om de capaciteit te vergroten, wordt er ook gezocht naar nieuwe oplossingen. Deze workshop geeft een doorkijkje met welke innovaties er geëxperimenteerd wordt: Wat is de toekomst op het gebied van opslag? En wat kun je nu al doen om de netcapaciteit zo goed mogelijk te benutten?

  – Dominique Doedens (Escozon), Robbert Cornelissen (Coteq) en Rachel Marty (Enexis)

  Download de slides hier

  Download hier de handreiking ‘Efficiënt gebruik elektriciteitsnet’

 • Ruimte voor zon, biodiversiteit en landschap

  Voor de omschakeling naar duurzame energie, zijn ook zonnepanelen op land nodig. Hoe kunnen we de ruimte die dit kost benutten voor andere opgaven? En met welke simpele ingrepen draagt je zonneveld niet alleen bij aan opwek van duurzame energie, maar ook aan een mooier landschap en versterking van biodiversiteit? In deze workshop bespreken we de landelijke ontwikkelingen rondom dit thema, en deelt Energiecoöperatie Oldemarkt praktische tips en ervaringen vanuit het biodiverse zonnepark De Boterbloem.

  – Hans Schiphorst (EC Oldemarkt) en Wendy Oude Vrielink (Natuur en Milieu Overijssel)

  Download hier de slides, met daarin ook de links naar externe documenten

 • Hoe geef je lokaal eigendom vorm?

  In het Klimaatakkoord is de ambitie afgesproken dat 50% van de grootschalige opwek op land in lokaal eigendom komt. Wat betekent dit concreet en wat is er nodig om dit te realiseren? Met voorbeelden uit de praktijk laten we zien hoe je zeggenschap voor omwonenden kan organiseren, geldstromen ook daadwerkelijk lokaal houdt en acceptatie in de omgeving vergroot. Wat moet een gemeente hiervoor doen en welke rol spelen lokale energie-initiatieven hierbij?

  – Els Holsappel (participatie Nationaal Programma RES) en Leander Broere (Natuur en Milieu Overijssel)

  Download de slides hier