Handen uit de mouwen voor de natuur in Energietuin De Noordmanshoek

Handen uit de mouwen voor de natuur in Energietuin De Noordmanshoek

Vierentwintig inwoners van Wijhe en omgeving staken 15 oktober de handen uit de mouwen in de toekomstige Energietuin De Noordmanshoek. In dit gebied dat volop in ontwikkeling is, ligt al een zonneveld en zijn de eerste hagen ingeplant. Het is mooi om te zien hoeveel soorten planten er onder de zonnepanelen tevoorschijn komen. Om te zorgen dat verschillende planten de ruimte krijgen, moeten er dit najaar jonge wilgen worden getrokken.

Niet zaaien en maaien

Ronald Boerkamp van Energiecoöperatie Goed Veur Mekare luidt de dag in en vertelt waarom er voor extensief natuurlijk beheer is gekozen. De kleigrond van de Noordmanshoek is erg vruchtbaar. Hierdoor zijn er nu al 59 verschillende planten geteld. De biodiversiteit heeft er daarom het meeste baat bij als er niet gezaaid en gemaaid wordt onder en tussen de panelen. Zo kan de natuur zichzelf ontwikkelen. Dit wordt nauw gevolg om op basis daarvan de planten te beheren.

Wilgen trekken

Dit najaar betekent dat vooral jonge wilgen trekken. Een grote hoeveelheid wilgen steekt al de kop op bij de panelen. Dit vormt niet alleen een risico voor de zonnepanelen, ze verdringen ook nog eens de andere vegetatie. Om niet te hoeven maaien, gaan de vrijwilligers met de schop het veld in om de wilgen handmatig te verwijderen. Een flinke klus! Maar met de vele handen worden er stapels jonge wilgen uit het gebied gehaald. Meer dan de helft is al gedaan. Het karwei in Energietuin de Noordmanshoek zal tijdens de landelijke natuurwerkdag op 5 november worden afgemaakt.

Wil jij op zaterdagochtend 5 november ook helpen?

Meld je dan aan

Natuur en Milieu Overijssel organiseert de Natuurwerkdagen samen met Stichting de Noordmanshoek, IVN De Grutto Wijhe-Olst en Energiecoöperatie Goed Veur Mekare.