Zoeken
Het Kennisfestival Lokale Energie Overijssel is terug van weggeweest!
Het Kennisfestival Lokale Energie Overijssel is terug van weggeweest!
Na twee jaar is het Kennisfestival Lokale Energie Overijssel terug van weggeweest! Op donderdag 2 juni dompelen we ons onder in de Overijsselse energietransitie. Hét moment om uit te wisselen met de partijen die op lokaal niveau het verschil kunnen maken, zoals lokale energie-initiatieven, overheden en netbeheerders. Hopelijk zien we je dan!
We hebben een mooi programma voor je klaarstaan, met diverse workshops waar mensen uit de praktijk hun kennis en ervaringen over lokale energieopwekking, samenwerking en financieringsmogelijkheden met je delen. In een plenaire discussie bespreken we wat de energietransitie nodig heeft om de gestelde ambities te halen: Hoe gaan nieuwe wethouders en oudgedienden de uitvoering versnellen, en welke bal spelen ze daarbij de energie-initiatieven? En natuurlijk is er weer genoeg tijd om met elkaar van gedachte te wisselen onder het genot van een hapje of drankje. Aanmelden kan tot en met dinsdag 24 mei.
Meld je aan voor het kennisfestival!
Wanneer Donderdag 2 juni, vanaf 16:00 tot 21:30*
Waar Cogas, Rohofstraat 83, te Almelo
Voor wie Lokale energie-initiatieven, ambtenaren, bestuurders en volksvertegenwoordigers van gemeenten en provincie.
* Aanmelden voor alleen het middag of avondprogramma is ook mogelijk!
Programma
15:30 Inloop met koffie en thee
16:00 Interactieve aftrap met André van der Zee
16:30 Workshopronde 1
17:45 Pauze met vegetarisch buffet
19:00 Match of the Day: Wethouders in strijd tegen klimaatverandering
20:15 Workshopronde 2
21:30 Gelegenheid tot napraten met een drankje
Workshops
- 1. Breng jouw energie-initiatief onder de aandacht
Als lokaal energie-initiatief wil je dat zoveel mogelijk mensen weten waar jullie voor staan. En je wilt deelnemers werven voor je opwek- of bewustwordingsproject. Hoe zorg je voor een betrouwbare uitstraling? En hoe helpt een goede campagne je aan meer leden? Op basis van ervaringen van Drentse energie-initiatieven vertelt marketingspecialist Suze van der Lijke hoe je meer bekendheid geeft aan jouw initiatief.
– Suze van der Lijke (Green Marketers)
- 2. Zon op dak, hoe pakken we dat aan?
Hoe vind je als lokaal energie-initiatief een geschikt dak voor je SCE-project, hoe overtuig je dak-eigenaren en hoe zit het met verzekeringen en overeenkomsten? Enschede Energie heeft een praktische leidraad ontwikkeld hoe je een project van begin tot eind kunt uitvoeren. Een workshop waar je ook terecht kunt met al je praktische vragen.
– Pieter van der Woude (Enschede-Energie) en Guido Bakema (Lei-coach)
- 3. Draagvlak bij grootschalige opwek
Veel grootschalige energieprojecten komen niet van de grond vanwege weerstand in de omgeving. Hoe zorg je voor lokaal draagvlak bij jouw grootschalige projecten? In de gemeente Haaksbergen hebben Energie Coöperatie Haaksbergen en Pure Energie daar de nodige ervaring mee. Graag delen ze hun kennis en ervaringen en gaan het gesprek met je aan.
– Cor Kraal (Energie coöperatie Haaksbergen) en Harld Schuldink (Pure Energie)
- 4. De financieringsmogelijkheden van energieprojecten
De ontwikkeling en realisatie van projecten voor het opwekken van duurzame energie vergen veel tijd en energie van lokale energie initiatieven. Naast doorzettingsvermogen heb je geld nodig. In deze workshop zetten we de mogelijkheden op een rijtje en nemen we je mee op weg naar het beste loket voor jouw financieringsbehoeften. We gaan daarbij in op zowel de ontwikkeling als op de realisatie. Wat kan er mogelijk worden gefinancierd? Door wie en tegen welke voorwaarden? Aan welke criteria moet je voldoen?
– Gerard Brakkee (LEIF-coördinator) en Bernard Stornebrink (Energiefonds Overijssel)
- 5. Netcapaciteit en innovaties: wat is er mogelijk?
Met alle duurzame energie die we met zijn allen opwekken, raakt het elektriciteitsnet overbelast; de pieken in opwek, zijn niet gelijk aan de pieken in verbruik. Behalve dat netbeheerders nieuwe kabels leggen om de capaciteit te vergroten, wordt er ook gezocht naar nieuwe oplossingen. Deze workshop geeft een doorkijkje met welke innovaties er geëxperimenteerd wordt: Wat is de toekomst op het gebied van opslag? En wat kun je nu al doen om de netcapaciteit zo goed mogelijk te benutten?
– Dominique Doedens (Escozon), Robbert Cornelissen (Coteq) en Rachel Marty (Enexis)
- 6. Ruimte voor zon, biodiversiteit en landschap
Voor de omschakeling naar duurzame energie, zijn ook zonnepanelen op land nodig. Hoe kunnen we de ruimte die dit kost benutten voor andere opgaven? En met welke simpele ingrepen draagt je zonneveld niet alleen bij aan opwek van duurzame energie, maar ook aan een mooier landschap en versterking van biodiversiteit? In deze workshop bespreken we de landelijke ontwikkelingen rondom dit thema, en deelt Energiecoöperatie Oldemarkt praktische tips en ervaringen vanuit het biodiverse zonnepark De Boterbloem.
– Hans Schiphorst (EC Oldemarkt) en Wendy Oude Vrielink (Natuur en Milieu Overijssel)
- 7. Collectieve warmte voor en door de buurt
Als buurt- of lokaal energie-initiatief kun je uitgroeien tot een ‘warmte-schap’: een lokaal warmtebedrijf waar bewoners zelf zeggenschap over hebben. In 12 stappen werken we van een eerste idee naar een professioneel exploitatieplan voor een warmtebedrijf. Tijdens deze workshop worden enkele succesvolle bewonersinitiatieven vertoond.
– Miranda Scheffer (Cogas) en Bram Reinders (Duurzaam Aadorp)
- 8. Hoe geef je lokaal eigendom vorm?
In het Klimaatakkoord is de ambitie afgesproken dat 50% van de grootschalige opwek op land in lokaal eigendom komt. Wat betekent dit concreet en wat is er nodig om dit te realiseren? Met voorbeelden uit de praktijk laten we zien hoe je zeggenschap voor omwonenden kan organiseren, geldstromen ook daadwerkelijk lokaal houdt en acceptatie in de omgeving vergroot. Wat moet een gemeente hiervoor doen en welke rol spelen lokale energie-initiatieven hierbij?
– Els Holsappel (participatie Nationaal Programma RES) en Leander Broere (Natuur en Milieu Overijssel)
- 9. Van coalitieakkoord naar uitvoering: Wat kan de politiek doen?
Stukje bij beetje wordt bekend welke ambities de nieuwe gemeenteraadscoalities hebben voor de energietransitie in hun gemeente. Maar hoe maken we deze ambities waar? Wat kan de gemeentepolitiek doen om haar ambities te vertalen naar concrete acties die de transitie versnellen, en ook nog eens zorgen voor lokaal eigendom? We geven je kort een beeld van de Overijsselse coalitieakkoorden. Hiermee gaan we in gesprek over welke mogelijkheden gemeenten hebben om hun ambities handen en voeten te geven. Met suggesties van wethouders die op de ideeën reflecteren, ontwikkelen we het ideale uitvoeringsplan.
– Matthijs Nijboer (Natuur en Milieu Overijssel) en en Gábor Oolthuis (provincie Overijssel)