Succesvol Kennisfestival

december 5, 2023

Succesvol Kennisfestival

Wat een geslaagde dag! Met een opkomst van ongeveer honderd mensen, een zestal inspirerende bijeenkomsten en diverse contactuitwisselingen kan je gerust concluderen dat het Kennisfestival Lokale Energie-initiatieven opnieuw een groot succes is.

“Projecten in vergevorderd stadium leggen we niet stil”

De middag begint gezamenlijk in de grote hal van Cogas waar André van der Zee in gesprek gaat met directeur Natuur en Milieu Overijssel Andrea Kuiper, gedeputeerde Tijs de Bree, en Cogas directeur transitie Richard Lohuis. Andrea over het festival: “Het blijft belangrijk om kennis te delen en zo de energietransitie te versnellen. Ik hoop dat de mensen straks weer met goede zin naar huis gaan om een stap verder te zetten.” André vraagt Tijs naar het huidige en toekomstige beleid binnen de politiek. Tijs wil geruststellen: “Als beleid wordt veranderd, moet je daar iets mee. Maar projecten in een vergevorderd stadium gaan we niet stil leggen.”

Workshops om te inspireren en te netwerken

“Interessant om te horen hoe ze in Friesland met dezelfde samenwerkingen bezig zijn als wij hier in Twente,” Bert Huizing zit bij de workshop van Govert Geldof. Govert vertelt vol enthousiasme over het samenwerkingsverband Friese Energie Ontwikkelingsnetwerk (FREON), waarin 11 energie-initiatieven hun krachten bundelen tot één hub. Bert is met hetzelfde bezig, samen met onder andere initiatiefnemer Bram Reinders van Almelo Energie. Na afloop van de workshop loopt Bert gauw naar Govert toe om contactgegevens met elkaar uit te wisselen. Want door kennis en ervaringen met elkaar te delen, kun je elkaar helpen en de transitie versnellen.

Verbinding

Behalve de ruime keuze aan workshops worden de deelnemers ook verwend met een heerlijk vegetarisch buffet. En dat wordt gewaardeerd: “Een goede maaltijd in goed gezelschap zorgt voor verbinding. En die verbinding is heel belangrijk om beter met elkaar te kunnen samenwerken. Daarnaast vind ik de combinatie van plenaire momenten en workshops prima werken,” zo verduidelijkt oud-Cogasmedewerker Ron van Hutten.

“Voor herhaling vatbaar!”

’s Avonds geeft keynotespreker Leonie van der Steen een uitdagende speech over lokaal eigenaarschap: “Met eigenaarschap creëer je ongelijkheid. Maar eigenlijk wil je dat in de energietransitie iedereen op een gelijkwaardige manier mee kan doen.  Deze tijd vraagt dan ander radicaal gedrag en leiderschap.” Vervolgens waaiert iedereen geïnspireerd uit voor een tweede ronde aan workshops. Eén van de bezoekers, Willem-Jan Markerink, geeft het kort en krachtig zijn feedback over het festival: “Voor herhaling vatbaar!”

Bekijk hieronder de presentaties van verschillende workshops

Dit zijn de presentaties van een viertal workshops. In totaal waren er 6 verschillende workshops, maar deze gebruikten niet alle een powerpointpresentatie.

Bekijk de workshop ‘Energiegemeenschap van de toekomst’

Bekijk de workshop ‘Het overvolle stroomnet’

Bekijk de workshop ‘Isoleren Wierden’

Bekijk de workshop ‘Collectieve warmte’