Tijdelijk verbod op zon op landbouwgrond: denk mee over een reactie

november 1, 2023

Tijdelijk verbod op zon op landbouwgrond: denk mee over een reactie

Op 11 oktober hebben de Provinciale Staten het besluit genomen om per direct in Overijssel het realiseren van zonnevelden op agrarische- en natuurgrond te verbieden voor een periode van maximaal een half jaar. In die periode wordt er nieuw beleid opgesteld. Het verbod geldt voor velden groter dan 2 hectaren. Natuurlijk heeft dit besluit veel impact op de coöperatieve zon-op-landprojecten die in de pijplijn zitten. Het besluit ligt ter inzage tot en met 22 november. Dat betekent dat jullie je mening en suggesties kunnen delen met de provincie. Het is belangrijk om van je te laten horen! In dit artikel lees je hoe je jouw mening kan laten horen.

Onderteken een zienswijze (volgt!)

Op dit moment zijn de RES-werkgroep Twente en de RES-werkgroep West een zienswijze aan het opstellen. Hierin roepen ze de provincie op om het tijdelijk verbod aan te passen. Zodra de zienswijze voor jouw regio klaar is, delen we die met jullie via de mail. Daarbij vragen we je of je die wil ondertekenen. Deze mail ontvang je in ieder geval voor 22 november, de deadline voor een reactie aan de provincie.

Of dien zelf een zienswijze in

Ben je als lokaal energie-initiatief bezig met een project dat nu niet door kan gaan? Dien dan zelf een eigen zienswijze in. Op die manier wordt de impact van dit beleid inzichtelijk bij de provincie. Enkele tips voor de inhoud van je zienswijze:

  • Om welk project gaat het?
  • Noem details van het project, zoals de grootte en te verwachten opgesteld vermogen.
  • Geef een beschrijving van hoeveel uren en kosten er al in het project gestoken zijn.
  • Formuleer duidelijk je mening en zorg ervoor dat je enkele sterke argumenten noemt. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen van dit besluit voor de werkbaarheid van jullie project?

Indienen kan via deze link. Heb je vragen over hoe je zo’n zienswijze in kan dienen. neem dan gerust contact met ons op: l.ijzerdoorn@natuurenmilieuoverijssel.nl